Als kunsthistoricus ben ik sinds mijn afstuderen begin jaren ’90 betrokken bij diverse tentoonstellingen, projecten en instellingen en voer ik gesprekken met talloze kunstenaars, initiatieven en organisaties. Vanuit die expertise en met een analytische blik adviseer ik kunstenaars, culturele instellingen en organisaties. 

Regiomakelaar Mondriaan Fonds

Sinds september 2017 ben ik werkzaam als regiomakelaar Zuid van het Mondriaan Fonds. In die functie informeer ik kunstenaars, instellingen en initiatieven over de regelingen van het Mondriaan Fonds, en het fonds over de situatie in de drie Zuidelijke provincies.

Initiatieven en instellingen

Als freelance kunsthistoricus adviseer ik Artist-in Residence Zundert sinds aanvang over het programma en uit te nodigen kunstenaars. Sinds 2017 maak ik deel uit van de werkveldadviesraad van Academie Sint Joost van Avans Hogeschool. In datzelfde jaar zat ik in de jury voor de Sint Joost- en Sint Lucaspenning voor de academies in s’-Hertogenbosch en Breda. In 2016 was ik adviseur en jurylid voor de eerste Grote Brabantse Kunst Kalender.  Op onregelmatige basis reageer ik op de plannen van kunstinitiatief Club Solo in Breda mbt tot de randprogrammering. 

Kunstenaars

Kunstenaars adviseer ik over publicaties en presentaties. Met Kiki van Eyck had ik gesprekken over haar tentoonstelling Co-evolution bij Het Noordbrabants Museum (2013), met Reinoud van Vught werkte ik aan zijn monografie Hybriden (2014) en ik redigeerde zijn Rijp Fruit (2017),  Wiesje Peels en Steffan Maas adviseerde ik bij de totstandkoming van hun publicatie en presentatie Goghflow (2016). In samenwerking met Rick Vercauteren maakten wij als eindredacteurs het boek Artefact 953 – Gapingen van mijn geest over kunstenaar Hans Klein Hofmeijer (2015-2018). In 2019 start ik als eindredacteur met een publicatie van Loek Grootjans. 

Theater

Gevraagd en ongevraagd denk ik mee met Bureau Pees een maatschappelijk betrokken cultureel initiatief van theatermaker Peter Dictus.

Overheid

In 2016 gaf ik ongevraagd advies aan Provincie Noord-Brabant over kunstbeleid (2016) middels een petitie die door 1567 mensen werd ondertekend. 

Tot 2011 was ik lid van diverse adviescommissies van gemeente Breda: commissie Stimuleringssubsidie Beeldende Kunsten (2001-2004), Actieplan Cultuurbereik (lid sinds 2003, voorzitter 2006-2007), Projectsubsidies beeldende kunst (2005-2008), Adviescommissie Cultuursubsidies (2009-2011). Daarna stopte de gemeente met haar adviescommissies. De laatste jaren adviseer ik regelmatig met name m.b.t. kunst in de openbare ruimte (o.a. kunstwerk dat Breda cadeau krijgt van zusterstad Wroclaw en de herinrichting van de Claudius Prinsenlaan). 

Van Gogh Brabant

Vanaf de eerste ideeën voor een huis op de geboortegrond van Vincent van Gogh (2006) in Zundert, het centrum in Etten-Leur en Van Goghs tekenlokaal in Tilburg adviseerde ik de diverse besturen wat betreft de kunsthistorische inhoud en hoe die te vertalen naar presentaties en beleid. Samen met Ron Dirven nam ik het initiatief tot de oprichting van Van Gogh Brabant als overkoepelend samenwerkingsverband (opgericht in 2010). Tot begin 2019 werd ik als extern adviseur regelmatig geraadpleegd door Van Gogh Brabant en Van Gogh Heritage Foundation.

Index

Ad van BuurenAnish KapoorAnne GeeneAnneke HendrikxAnton BoonAntoon RendersBerlinde de BruyckereBill ViolaBin XuBN\DeStemConstantino CiervoCornelie de JongCuny JanssenCécile VerwaaijenDaniëlle LemaireDavid ClaerboutDe Pont MuseumDick KetDonald Kuspitdré didderiënsEelco BrandErik AndriesseErik HobijnErki de VriesFang LijunFik van GestelFlorette DijkstraFloris KaaykFrancisco de GoyaFrank DemarestFrans BudéFrits de ConinckFundament FoundationGeorge MeertensGerrit DamhuisGijs FrielingGuido GeelenGuido LippensGuillaume BijlGustave KlucisHans BiezenHans den Hartog JagerHans de WitHans Klein HofmeijerHans MaréeHappy Famous ArtistsHarrie de KroonHarrie van BoxtelHarrie VandevlietHein van KemenadeHendrik DriessenHenk DorlandtHenk VischHenric BorstenHenrik SchratInge RiebeekJacobien de RooijJacomijn den EngelsenJan de BieJan SchoonhovenJan van BijlertJan van den DobbelsteenJan van DuijnhovenJan van NuenenJCJ Van der heydenJelle KorevaarJob KoelewijnJohanna SchweizerJohn RiddyJoost ConijnJos BoetzkesJoseph Sassoon SemahJulia BenckertJuliette MinchinJus JuchtmansKarel AppelKees MolKoen BrouckeKoen DelaereKoen VanmechelenKoen VermeuleKris DelacourtKristoffer ZegersLeendert van AccoleyenLeon AdriaansLise SoreLoek GrootjansLorenzo BenedettiLouis van TilborghLucette ter BorgLuc TuymansLustwarandaManita KieftMarc MuldersMargriet KemperMaria BlaisseMaria RoosenMarie-José EijkemansMarien SchoutenMarijn van KreijMarius BoenderMark MandersMark van den EijndenMartin RiebeekMatthijs MarisMeschac GabaMieke Klein HofmeijerMo BechaMonique ToeboschNicolas ProvostNikkie le NobelNour-Eddine JarramOlphaert den OtterPaula BastiaansenPaul den HollanderPauline KoehorstPaul van DongenPeter KantelbergPeter KoolePeter van HekkePhilippe van CauterenPieter Laurens MolPiffin DuvekotRabi KoriaRazorbladeReinoud van VughtRick VercauterenRineke MarsmanRobert ZandvlietRob MoonenRob SmoldersRoderick HietbrinkRoger RaveelRoger WillemsRoland SohierRon DirvenRonny DelrueRosalien SteurRudi FuchsSabine TimmermansSatoru EguchiSef PeetersSigrid CalonStadsgalerij BredaStedelijk Museum BredaStepahnie PelzStijn PeetersTeio MedendorpTeun HocksTheo KuijpersThomas BakkerThomas DahmThomas van der LindenTijs RooijakkersTom ClaassenToon LaurenseVeronika VeitVincent van GoghVincent van GoghHuis ZundertWoody van Amen