‘Artefact’ nr 953

Artefact nr. 953 – Gapingen van mijn geest – is een omvangrijke publicatie over kunstenaar Hans Klein Hofmeijer en zijn werk. Met teksten door kunstenaars, kunsthistorici, critici, filosofen, familie, dichters en schrijvers en een fotobijdrage van dré didderiëns.

Vormgeving: Mark van den Eijnden, Grafisch ontwerpbureau Storm, Weert.

vormgeving: Mark van den Eijnden, Grafisch ontwerpbureau Storm, Weert

Uitgeverij Lecturis, Eindhoven/Hans Klein Hofmeijer, Oostelbeers 2018.

Registratie van de boekpresentatie op 13 mei 2018, De Pont Museum Tilburg.

Uit het voorwoord:

Tijd dus, om opnieuw de dialoog met het publiek op te zoeken. Dit keer in de vorm van een publicatie die als een gesamtkunstwerk gezien kan worden: Collega-kunstenaars, fotografen, voormalige museumdirecteuren, kunsthistorici, verzamelaars, een wetenschapper, galeriehouder/curator, vormgever en een dichter reageren – ieder vanuit vriendschap voor de kunstenaar, fascinatie voor, nieuwsgierigheid naar, of juist irritatie bij het oeuvre of bepaalde aspecten daarvan – op het werk. Zo geven zij een inkijk in een wereld die Klein Hofmeijer zijn ‘tweede schedel’ placht te noemen: het atelier, de bibliotheek en het werk wat daar ontstaat.   Als bij een craniotomie (of zgn. keisnijding) wordt de schedel gelicht, krijgt de lezer/beschouwer een kijkje in die ‘tweede schedel’. Langzaamaan en in weloverwogen gemonteerde woorden en beelden, wordt in dit gelaagde boek op organische wijze duidelijk wie Hans Klein Hofmeijer is, wat zijn zoektocht is als kunstenaar en als mens. Maar meer nog wat de betekenis van zijn werk en leven is in de ogen van anderen: Het belang van de kunstenaar Hans Klein Hofmeijer.

Artefact nr. 953 – Gapingen van mijn geest is een met aandacht, liefde en oprechte nieuwsgierigheid samengesteld portret van de kunstenaar en diens atelier: Een complex maar uitnodigend werk waarvoor kijker en lezer letterlijk en figuurlijk de tijd dienen te nemen om te bladeren, te kijken, terug te gaan, te reflecteren, te vergelijken, en net als de auteurs te vorsen naar de diepere zin en betekenis van het werk. Een handzaam en rijkgeschakeerd boek waarin de kunstenaar en zijn artefacten door anderen worden benaderd, belicht, beschreven, geduid, gefotografeerd en in poëzie vervat.

Hans Klein Hofmeijer is al die jaren op zoek naar het mysterie van de kunst en van het leven zelf. Hij probeert voorbij de woorden en de vormen te zoeken naar de essentie, ‘het heilige’.   Maar hij weet dat hij niet te snel en niet te dicht moet naderen, dat hij ver moet blijven. Dus tast hij het mysterie op verschillende manieren af. Vanuit het perspectief van het verwonderde kind, gravend en klievend in het landschap, in gedachteschetsen, in inktblauw, in de wonde van het schilderij, de tederheid van de verfhuid. Zo onderzoekt hij met de ‘Gapingen van zijn geest’ (zoals hij zelf het werk placht te noemen) de betekenis van beeld en begrip, van vorm en taal; en uiteindelijk wat het is om mens te zijn. …

spread uit de publicatie. Vormgeving Mark van den Eijnden, Grafisch Ontwerpbureau Storm, Weert
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Index

Ad van BuurenAnish KapoorAnne GeeneAnneke HendrikxAnton BoonAntoon RendersBerlinde de BruyckereBill ViolaBin XuBN\DeStemConstantino CiervoCornelie de JongCuny JanssenCécile VerwaaijenDaniëlle LemaireDavid ClaerboutDe Pont MuseumDick KetDonald Kuspitdré didderiënsEelco BrandErik AndriesseErik HobijnErki de VriesFang LijunFik van GestelFlorette DijkstraFloris KaaykFrancisco de GoyaFrank DemarestFrans BudéFrits de ConinckFundament FoundationGeorge MeertensGerrit DamhuisGijs FrielingGuido GeelenGuido LippensGuillaume BijlGustave KlucisHans BiezenHans den Hartog JagerHans de WitHans Klein HofmeijerHans MaréeHappy Famous ArtistsHarrie de KroonHarrie van BoxtelHarrie VandevlietHein van KemenadeHendrik DriessenHenk DorlandtHenk VischHenric BorstenHenrik SchratInge RiebeekJacobien de RooijJacomijn den EngelsenJan de BieJan SchoonhovenJan van BijlertJan van den DobbelsteenJan van DuijnhovenJan van NuenenJCJ Van der heydenJelle KorevaarJob KoelewijnJohanna SchweizerJohn RiddyJoost ConijnJos BoetzkesJoseph Sassoon SemahJulia BenckertJuliette MinchinJus JuchtmansKarel AppelKees MolKoen BrouckeKoen DelaereKoen VanmechelenKoen VermeuleKris DelacourtKristoffer ZegersLeendert van AccoleyenLeon AdriaansLise SoreLoek GrootjansLorenzo BenedettiLouis van TilborghLucette ter BorgLuc TuymansLustwarandaManita KieftMarc MuldersMargriet KemperMaria BlaisseMaria RoosenMarie-José EijkemansMarien SchoutenMarijn van KreijMarius BoenderMark MandersMark van den EijndenMartin RiebeekMatthijs MarisMeschac GabaMieke Klein HofmeijerMo BechaMonique ToeboschNicolas ProvostNikkie le NobelNour-Eddine JarramOlphaert den OtterPaula BastiaansenPaul den HollanderPauline KoehorstPaul van DongenPeter KantelbergPeter KoolePeter van HekkePhilippe van CauterenPieter Laurens MolPiffin DuvekotRabi KoriaRazorbladeReinoud van VughtRick VercauterenRineke MarsmanRobert ZandvlietRob MoonenRob SmoldersRoderick HietbrinkRoger RaveelRoger WillemsRoland SohierRon DirvenRonny DelrueRosalien SteurRudi FuchsSabine TimmermansSatoru EguchiSef PeetersSigrid CalonStadsgalerij BredaStedelijk Museum BredaStepahnie PelzStijn PeetersTeio MedendorpTeun HocksTheo KuijpersThomas BakkerThomas DahmThomas van der LindenTijs RooijakkersTom ClaassenToon LaurenseVeronika VeitVincent van GoghVincent van GoghHuis ZundertWoody van Amen