Kunstwerk van de dag

April 2008 had ik een maand lang de eer om als ‘gast’ op www.galeries.nl, dertig dagen lang mijn kunstwerk van de dag te beschrijven, een kunstwerk dat op dat moment in een galerie, kunstinitiatief of museum voor publiek te zien was.

https://www.galeries.nl/gast.asp?gastnr=24#gast24

1 april: Guillaume Bijl

Tijdens de Poëziezomer van Watou 2002 bezocht een gezelschap van cultuurminnaars en cultuurmakers het Museum van de Graaf van Watou. Door de traditioneel in bordeauxrood velours gehulde ruimtes van de polyvalente parochie- en theaterzaal, wandelen ze langs vitrines met opgravingen van scherven van het kasteel van de graaf, een gemummificeerd lijkje van de kat van de gravin het wapenschild van Watou en tekeningen en gravures van het kasteel. Geleidelijk worden ze ingewijd in de historie die Guillaume Bijl hier schetst en ze vragen zich verbaasd af of Watou een graafschap was. 

Even verder in het beminnelijke kunst- en poëziefestival geniet dezelfde groep van een goed bewaard filmfragment van de grote James Ensor. Met zijn imposante grijze baard, in pandjesjas en met hoge hoed wandelt hij rustig over het strand van zijn stad Oostende. 

Slechts een enkeling ziet de dames in bikini op de achtergrond… 

2 april: Stijn Peeters

Het gewone alledaagse. De huizen op de achtergrond, doorzonwoningen ergens in Nederland. Op de voorgrond een man, groot en onbeholpen. Maar ook kleurloos en haast transparant. De ekster ligt helder weergegeven maar geknakt in zijn hand. 
Stijn Peeters weet steeds schijnbaar dagdagelijkse taferelen te combineren met de grote meeslepende thema’s van het leven. Hier de dood, in de vorm van een breekbare vogel in de hand van een grote sterke man. Juist door zijn krachtige postuur voel je het onvermogen: de nietigheid van de mens in het gezicht van de dood, de enormiteit van de natuur in dit brave verstedelijkte landschap.
Het slotakkoord van de dood dreunt hier in alle stilte in schreeuwend roze en oranje. 

Dergelijke drama’s komen nooit aangekondigd, of in de vorm van een spektakel. 
Je treft de dood juist op een onverwacht moment, of gewoon op de stoep.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Index

Ad van BuurenAnish KapoorAnne GeeneAnneke HendrikxAnton BoonAntoon RendersBerlinde de BruyckereBill ViolaBin XuBN\DeStemConstantino CiervoCornelie de JongCuny JanssenCécile VerwaaijenDaniëlle LemaireDavid ClaerboutDe Pont MuseumDick KetDonald Kuspitdré didderiënsEelco BrandErik AndriesseErik HobijnErki de VriesFang LijunFik van GestelFlorette DijkstraFloris KaaykFrancisco de GoyaFrank DemarestFrans BudéFrits de ConinckFundament FoundationGeorge MeertensGerrit DamhuisGijs FrielingGuido GeelenGuido LippensGuillaume BijlGustave KlucisHans BiezenHans den Hartog JagerHans de WitHans Klein HofmeijerHans MaréeHappy Famous ArtistsHarrie de KroonHarrie van BoxtelHarrie VandevlietHein van KemenadeHendrik DriessenHenk DorlandtHenk VischHenric BorstenHenrik SchratInge RiebeekJacobien de RooijJacomijn den EngelsenJan de BieJan SchoonhovenJan van BijlertJan van den DobbelsteenJan van DuijnhovenJan van NuenenJCJ Van der heydenJelle KorevaarJob KoelewijnJohanna SchweizerJohn RiddyJoost ConijnJos BoetzkesJoseph Sassoon SemahJulia BenckertJuliette MinchinJus JuchtmansKarel AppelKees MolKoen BrouckeKoen DelaereKoen VanmechelenKoen VermeuleKris DelacourtKristoffer ZegersLeendert van AccoleyenLeon AdriaansLise SoreLoek GrootjansLorenzo BenedettiLouis van TilborghLucette ter BorgLuc TuymansLustwarandaManita KieftMarc MuldersMargriet KemperMaria BlaisseMaria RoosenMarie-José EijkemansMarien SchoutenMarijn van KreijMarius BoenderMark MandersMark van den EijndenMartin RiebeekMatthijs MarisMeschac GabaMieke Klein HofmeijerMo BechaMonique ToeboschNicolas ProvostNikkie le NobelNour-Eddine JarramOlphaert den OtterPaula BastiaansenPaul den HollanderPauline KoehorstPaul van DongenPeter KantelbergPeter KoolePeter van HekkePhilippe van CauterenPieter Laurens MolPiffin DuvekotRabi KoriaRazorbladeReinoud van VughtRick VercauterenRineke MarsmanRobert ZandvlietRob MoonenRob SmoldersRoderick HietbrinkRoger RaveelRoger WillemsRoland SohierRon DirvenRonny DelrueRosalien SteurRudi FuchsSabine TimmermansSatoru EguchiSef PeetersSigrid CalonStadsgalerij BredaStedelijk Museum BredaStepahnie PelzStijn PeetersTeio MedendorpTeun HocksTheo KuijpersThomas BakkerThomas DahmThomas van der LindenTijs RooijakkersTom ClaassenToon LaurenseVeronika VeitVincent van GoghVincent van GoghHuis ZundertWoody van Amen