Floris Kaayk

Wat: Metalon Maligna – an extraordinary disease begint als een documentaire zoals je die op National Geographic elke dag kunt zien. De dramatische muziek onder de beelden van een drukke stad, suggereren al een dreiging. In dit geval gaat het om een nieuw ziekte waarbij de metalen bouten, pinnen en andere attributen die als protheses in het menselijk lichaam zijn aangebracht, gaan muteren. Ze beginnen op een onverwacht moment te groeien en tasten delen van het lichaam aan. In een mooie combinatie van real life video en animatie zien we hoe de tumoren door de huid heen naar buiten steken en delen van het lichaam vernietigen. Het open einde toont een rat in een labaratorium die bewust met het virus is geïnfecteerd. Metalen pinnen steken uit zijn kop.

Wie:  Floris Kaayk geboren in Tiel in 1982, volgde het Grafisch Lyceum in Utrecht. Hij won afgelopen jaar met zijn debuutfilm The Order Electrus de Talent & Pro Award op het Nederlandse Filmfestival en kreeg een onderscheiding op het SICAF in Korea. Daarnaast was deze film op diverse festivals in binnen en buitenland te zien. Gisteren ontving hij de Sint Joostpenning. 

Richting: Animatie

Waarom: “Al op de opleiding in Utrecht had ik bewegend beeld als specialisatie. Ik heb nog wel even getwijfeld tussen de autonome richting en animatie. Maar uiteindelijk ben ik met animatie ook tot een geheel eigen genre gekomen.”

Kunst betekent voor mij: “Schilderijen bekijken in een museum.”

En animatie? “Een verhaal vertellen en vernieuwende dingen maken.”

Mijn scriptie ging over: “Het begrip fake-documentaire. Ik heb mezelf de vraag gesteld: ‘hoe ver je kunt gaan, met mensen voor de gek houden’. In de kunst kun je uiteindelijk veel verder gaan dan in de journalistiek, omdat je mag overdrijvenl”. In beide films zit duidelijk een boodschap: “Ik wil de mensen niet verbeteren, maar ze wel wijzen op wat er aan de hand is, zonder moralistisch te zijn.” 

Ik bewonder: “Chris Cunningham, omdat die met zijn eigen werk is doorgebroken, en voor veel opdrachten gevraagd werd vanwege zijn eigen stijl.”

Mijn inspirator: “De documentaire zelf. En daarnaast verlaten industrieterreinen en muziek.”

Mijn droom voor de toekomst: “Vrije films blijven maken en zo lang mogelijk uitstellen om in het commerciële circuit te gaan werken. En als ik dat al zou doen, dan pas als ze me willen om mijn eigen stijl.”

En wat nu?: “Ik vertrek maandag op vakantie, daarna ga ik films opsturen. En na deze twee films wil ik wel weer eens echte animatie maken. Nu heb ik acht maanden achter de computer gezeten, met de volgende film wil ik weer lekker knutselen. Daarnaast is het tijd om Microbia, het bedrijf dat ik samen met Sil van der Woerd ben gestart, echt op poten zetten.”

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Index

Ad van BuurenAnish KapoorAnne GeeneAnneke HendrikxAnton BoonAntoon RendersBerlinde de BruyckereBill ViolaBin XuBN\DeStemConstantino CiervoCornelie de JongCuny JanssenCécile VerwaaijenDaniëlle LemaireDavid ClaerboutDe Pont MuseumDick KetDonald Kuspitdré didderiënsEelco BrandErik AndriesseErik HobijnErki de VriesFang LijunFik van GestelFlorette DijkstraFloris KaaykFrancisco de GoyaFrank DemarestFrans BudéFrits de ConinckFundament FoundationGeorge MeertensGerrit DamhuisGijs FrielingGuido GeelenGuido LippensGuillaume BijlGustave KlucisHans BiezenHans den Hartog JagerHans de WitHans Klein HofmeijerHans MaréeHappy Famous ArtistsHarrie de KroonHarrie van BoxtelHarrie VandevlietHein van KemenadeHendrik DriessenHenk DorlandtHenk VischHenric BorstenHenrik SchratInge RiebeekJacobien de RooijJacomijn den EngelsenJan de BieJan SchoonhovenJan van BijlertJan van den DobbelsteenJan van DuijnhovenJan van NuenenJCJ Van der heydenJelle KorevaarJob KoelewijnJohanna SchweizerJohn RiddyJoost ConijnJos BoetzkesJoseph Sassoon SemahJulia BenckertJuliette MinchinJus JuchtmansKarel AppelKees MolKoen BrouckeKoen DelaereKoen VanmechelenKoen VermeuleKris DelacourtKristoffer ZegersLeendert van AccoleyenLeon AdriaansLise SoreLoek GrootjansLorenzo BenedettiLouis van TilborghLucette ter BorgLuc TuymansLustwarandaManita KieftMarc MuldersMargriet KemperMaria BlaisseMaria RoosenMarie-José EijkemansMarien SchoutenMarijn van KreijMarius BoenderMark MandersMark van den EijndenMartin RiebeekMatthijs MarisMeschac GabaMieke Klein HofmeijerMo BechaMonique ToeboschNicolas ProvostNikkie le NobelNour-Eddine JarramOlphaert den OtterPaula BastiaansenPaul den HollanderPauline KoehorstPaul van DongenPeter KantelbergPeter KoolePeter van HekkePhilippe van CauterenPieter Laurens MolPiffin DuvekotRabi KoriaRazorbladeReinoud van VughtRick VercauterenRineke MarsmanRobert ZandvlietRob MoonenRob SmoldersRoderick HietbrinkRoger RaveelRoger WillemsRoland SohierRon DirvenRonny DelrueRosalien SteurRudi FuchsSabine TimmermansSatoru EguchiSef PeetersSigrid CalonStadsgalerij BredaStedelijk Museum BredaStepahnie PelzStijn PeetersTeio MedendorpTeun HocksTheo KuijpersThomas BakkerThomas DahmThomas van der LindenTijs RooijakkersTom ClaassenToon LaurenseVeronika VeitVincent van GoghVincent van GoghHuis ZundertWoody van Amen